Gospodarstwo Agroturystyczne „Sycyn pod Lipą” to miejsce w którym zgromadziliśmy wiele maszyn i sprzętów z ubiegłych stuleci, które służyły w przeszłości swoim właścicielom po to, by dziś służyły potomności do celów edukacyjnych.
Dzięki naszej pasji można je nie tylko obejrzeć, ale również zaznajomić się także z ich działaniem. Odtworzyliśmy również tradycyjny sposób wypiekania chleba w piecu chlebowym opalanym drewnem. Poznać tu można tajniki wypieku chleba w stylu ” Od Ziarenka Do Bochenka ” i własnoręcznie wyrobić ciasto które po upieczeniu zabiera się ze sobą. W roku 2014 chleb sycyński zajał III miejsce w konkursie ” Kulinarne Rarytasy Wielkopolskiej Agroturystyki” organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego i w tym roku przyjęto gospodarstwo do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. W roku 2015 gospodarstwo przyjęto w poczet gospodarstw edukacyjnych do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych i ma ono w swoim programie dla szkol, przedszkoli i innych grup zorganizowanych dwa rodzaje warsztatów, jeden wyżej wymieniony „ Od ziarenka do bochenka ” a drugi to „ Jak drzewiej bywało ” pokazy z życia codziennego naszych przodków przy użyciu ich sprzętów i maszyn, z karmieniem zwierząt gospodarskich włącznie. Jedną z atrakcji jest dojenie kozy.
Gospodarstwo Agroturystyczne Sycyn pod Lipą jest więc miejscem w którym odbywają się ciekawe lekcje historii. Stąd tez można wybrać się na pieszą wędrówkę po pobliskim Rezerwacie Dołęga, w którym rośnie rzadka odmiana Skrzypu Olbrzymiego. Okoliczne lasy obfitują w w wiele odmian dzikiej zwierzyny m.in. jelenie, sarny, dziki, lisy etc.We wrześniu jelenie odbywają swoje Rykowisko a ich ryki rozbrzmiewają prawie miesiąc całymi nocami. Najlepszy to czas na kiełbaskę z ogniska i łyczek dobrej nalewki. Okolica sycyńskich bagien jest siedliskiem wielu rodzajów ptactwa m.in. żurawie, bociany, łabędzie, kaczki, sójki i inne, a dzięcioł Teofil ulokował swoją kuźnię na naszej flagowej lipie. Przy odrobinie szczęścia napotkać można po drodze czubatego Dudka a czasem szybującego w przestworzach Orla Bielika.
Do dyspozycji gości posiadamy trzy pokoje z łazienką, łącznie 8 miejsc noclegowych, cena w zależności od długości pobytu. Udostępniamy teren do organizacji imprez okolicznościowych, lub organizujemy takowe na zlecenie. Pod dachem pomieścimy +/- 50 osób. Gościom oferujemy miejsce na ognisko, grill, smoker ( mobilna wędzarnia ) i kuchnia polowa.
Chętnie udzielimy więcej informacji telefonicznie lub mailowo.
Zapraszamy serdecznie
Super Ci to Rysiek wyszło 🙂 zapowiada się fajna strona , Buziaki Mola
PolubieniePolubione przez 1 osoba
cieszę się
PolubieniePolubienie
Super miejsce polecamy wszystkim
PolubieniePolubienie